23 °c
Kuala Lumpur
Tuesday, January 22, 2019

Galak Masyarakat Baca, Fahami al-Quran

buy viagra online cheap, dapoxetine reviews

Yayasan Warisan Ummah Ikhlas mengadakan Kempen World #QuranHour #Savingfamilies: PeA�san Luqman dan Pelancaran Rumah Ngaji dalam usaha menggalakkan masyarakat Islam mendekati dan memahami al-Quran di Pusat Komuniti Penduduk, Kampung Malaysia Tambahan di Kuala Lumpur semalam.

Menurut pengasasnya, Datuk Hussamuddin Yaacub, pelaksanaan program ini bukan sahaja bertujuan menggalakkan masyarakat membaca al-Quran semata-mata tetapi memahami, menghayati, mengamalkan sekali gus menyebarkan ilmunya bagi melahirkan umat Islam sejati yang berakhlak mulia.

a�?Masalah seperti keruntuhan institusi keluarga dan perpecahan ummah sering berlaku dalam hidup kita disebabkan kita tidak memahami isi kanA�dungan al-Quran. Setiap tindak-tanduk tidak dilandaskan kepada al-Quran menyebabkan kita jauh terpesong.

a�?Kita sebagai ibu bapa selalu menekankan kepada anak-anak supaya memperolehi keputusan cemerlang dalam matematik atau subjek lain dalam peperiksaan namun, tidak kisah apabila anak tidak pandai membaca al-Quran. Kita boleh menghantar anak ke kelas tuisyen namun, tidak mampu menghantar ke kelas belajar al-Quran.

a�?Justeru, amat penting usaha ini dilakukan bagi memastikan masyarakat menjadikan amalan membaca dan memahami al-Quran sebagai satu aktiviti harian bersama ahli keluarga. Jangan pernah merasa malu jika pada hari ini kita masih tidak tahu membaca al-Quran kerana adalah lebih baik mempelajariA�nya dari sekarang daripada tidak melakukan langsung,a�? katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam majlis perasmian Kempen World #QuranHour #Savingfamilies: Pesan Luqman dan Pelancaran Rumah Ngaji di sini.

Tambahnya, program ini adalah lanjutan #QuranHour sebelumnya namun penekanan amalan membaca al-Quran yang diharapkan dapat dilakukan secara berterusan. – Utusan Online

 

Next Post

Login to your account below

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.