23 °c
Kuala Lumpur
Tuesday, February 19, 2019

ICERD: Jangan Cabar Orang Melayu, Agama Islam – Presiden UMNO

oleh wartawan BacalahMalaysia.com

 

Jangan Cabar !

Ini bukan sekadar amaran !

Jangan main-main !

Tidak mustahil orang Melayu boleh mengamuk !

Itu ketegasan Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi yang memberi amaran agar tidak mencabar orang Melayu dengan cadangan meratifikasikan Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD).

Menurutnya, jika tiada sebarang pengisytiharan cadangan ICERD ditarik balik, tidak mustahil orang Melayu mengamuk.

overnight pharmacy no rx needed.

“Kalau amaran tidak diendahkan, UMNO dan Pas bersatu, kita bukan sekadar beri amaran kalau tak ada isytihar tolak ICERD, maka kami akan bangun.
“Jangan minta, amaran bukan sekadar amaran kalau tak percaya cuba.

“Ini bukan sebarang amaran, jangan main-main. Kalau mahu perkataan amuk ini dilakukan cubalah cabar,” katanya ketika berucap pada Himpunan Perpaduan Ummah di pekan Kampung Gajah di sini malam semalam.

Dalam ucapannya, Utusan Online turut melaporkan Ahmad Zahid mengumumkan UMNO akan menyokong perhimpunan besar-besaran orang Melayu anjuran Pas untuk membantah cadangan meratifikasikan ICERD di Kuala Lumpur pada 8 Disember ini.

Menurut Ahmad Zahid, UMNO dan Pas dan bergabung bagi menjayakan perhimpunan bantahan ICERD tersebut.

“Perhimpunan malam ini sebagai permulaan, perhimpunan bantahan ICERD pada 8 Disember ini bukan juga kemuncaknya. Semangat dan kerjasama UMNO dan Pas akan berterusan. Ya kita silap dulu, bergaduh semasa sendiri.

“UMNO di bawah saya, kita akan bercantum dengan Pas, kita ketepikan segala perbezaan politik atas nama Islam dan Melayu, kita bercantum atas kekuatan untuk membina negara yang baharu,” katanya.

Ahmad Zahid menegaskan, UMNO dan Pas menolak ratifikasi ICERD kerana ia diperkenalkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk menolak perkauman di bawah Dasar Aparteid di Afrika Selatan

“Tetapi sejak dahulu lagi kerajaan Malaysia tidak menindas mana-mana kaum, jadi jangan silap atas nama kesamarataan maka kita harus bangun dan menolak ICERD,” katanya.

 

Next Post

Discussion about this post

Login to your account below

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.